Ananevi Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan baharatlar sofralara baharat şimendifer. Baharat, köklü esbaki ile Türk kaşındırmak ekinünün merkezinde görev almaktadır. Baharat veya asıl gereç olarak yemeklerde, tatlılarda, turşularda, reçellerde özellikle bulunmak üzere pek çok alanda damaklarda unutulmaz izler buzakır. Türk mutfağı, çoğunlukla yeğleme edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı maruz baharatlardan yalnızca bir kısmı kendine başmaklık özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çdenktaş baharat umumi olarak her yemekte uygunluklarına bakılırsa kullanılmaktadır. Baharatları kaşındırmak pişirirken kullanabilir veya yemekten sonra demleyebilirsiniz. Iyi yemeklerde tamam oranlarda kullanabildiğiniz zaman, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi katkısızlar. Antrparantez tabiat ananın deposundan mevrut baharatların iyileştirici tesiri başüstüneğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza seslenme eden en katkısızlıklı besinlerin başında gelir. Tüm bu özelliklerin cenahı esna yemeklerinizi biraz tağyir etmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli baharat çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziksel yapı, lezzet, nitelik veya kullanım amacı kabilinden farklı alanlara bakılırsa farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e doğru baharat çeşidi vardır. Adlandırma her durumda değişikdır. Baharat isimleri, hazırlanışlarındaki asıl daşenle aracısız ilişkili olma eğilimindedir. Kök olarak baharat çeşitleri fiziksel özelliklerine bakılırsa toz, kuru ve taneli bulunmak üzere üçe ayrılır. Bu tarzın örnekleri, tahıl olarak bilinen en yaygın baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü baharat aynı zamanda tatlılıkları ile bilinir ancak yemeklere bile eklenebilirler. Toz baharatlar ise çok yaygın oldukları muhtevain muhtevalerinde nitelik değişiklıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi çoğu kez safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve çoğu kez kaşındırmak pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar yetişkin ölçübile nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten yapılan baharatlar rızık ve muhtevaeceklerde kullanılır. Özellikle baharat karışımları ile şifalı muhtevaecekler hazırlayabilirsiniz. Yaygın toz baharatlar arasında üçüncü nitelik sınıflandırmasına mevla olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları arasında köri, zerdeçkırmızı, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin isimleri burada bitmiyor. Bu tarz şeylerin cenahı esna yeryüzünde elan pek çok baharat bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz kabilinden baharatlar, farklı kuruluşları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Antrparantez bazı baharatlar asıl sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmuştur. Sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmalarının gerçek sebebi hiç şüphesiz turfa olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetieğlenceli ve özel muamele müstelzim derin ve etkili tatlar oldukları muhtevain çoğunlukla ıvır zıvır miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mavi haşhaş veya zahter kabilinden baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem nispeten şifalı hem bile özellikle tatlılarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori dışında bileğerlendirilebilecek sair baharatlar ise baharat karışımlarıdır. Bu karışımlar, yekten bir küme baharatın amelî oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Ekseri ete lezzet karıştırmak kabilinden ammaçlarla kullanılmaktadır. Antrparantez bu baharat karışımı ile etinizi pişirmeden önce pir baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çdenktaş baharat Türk mutfağında çok kıymettar bir yere sahiptir. Bu yedi baharat, Rum sınırları süresince en yaygın kullanılan tatlar arasında görev almakta ve dolayısıyla Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Pıtrak kullanımları sebebiyle yiyeceklerde takkadak başkalık edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört ön zaitrırlar. Rum mutfağında son grado uyumlu ve evetşamsal olan bu yedi çdenktaş, çoğu kez bir arada baharat seti olarak satılmaktadır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Rum mutfağında önemli bir yere mevla olan toz veya pul kabilinden biber bazlı baharatlar takkadak takkadak tüm yemeklerin asıl malzemesidir. Üretimi muhtevain cıcık biberi adı maruz özel bir biber türü müstelzim bu baharat türü, katkısızlıklı kuruluşsıyla da boşluk dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Esenlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, organik baharat ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi gerçek baharat arasında görev yer hem bile Güneydoğu Rum ile özdeşleeğlenceli ve biber özü muhtevaermiş bir sair baharat ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının cevahirı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu baharat, sair biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle takkadak başkalık edilir. Antrparantez ızdıraplığın pullardan farklı olarak ağızda elan geç yayılması da İsot’u bu kadar özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharatın karışımı olan ancak farklı bir kuruluşya mevla olan baharat Poy Spice’dir. Poy baharatı, özellikle kahvaltıda çoğu kez serpmek ve zeytinyağı ile tüketilen katkısızlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk sürüklemek muhtevain Poy Spice’ı yeğleme edebilirsiniz.
Rum mutfağının kuzeyı Seven Spices
Yedi baharatın belki bile en bilinen üyesi olan karabiber, hem adet hem bile toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz ten ürünlerinde aracısız pişmiş gıdaların üzerine konularak yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü baharat, sıcak iklimlerde yetieğlenceli karabiberlerden kuruluşlır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya kabilinden ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları sebebiyle karabiber üretimi muhtevain mükemmeldir. Antrparantez yiyecekğe pişirme sırasında karabiber tozu eklenir ve yiyecekğin gerçek yapkaloriı oluşturur. Hem karabiberin hem bile tahılın en faydalı doğrultuü sindirimi kolaylaştırması ve sindirim sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle akla yatkın miktarlarda tüketildiğinde sindirim sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi baharat arasında bir başka kuzey olan kekik, geniş bir kullanım yerı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları süresince bereketli miktarda yetişmesi, kekiğin birşunca varyasyonda kullanılmasının asıl sebebidir. Mizaç söylenti konusu başüstüneğunda, birşunca katkısı olan ölümlü beden sistemi muhtevain iyidir. Kekik otu kabilinden bazı çay türleri günün böylece yorgunluğu yok etmek muhtevain güzel gelebilir. Bir sair baharat ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en müstehap baharatlarından biri başüstüneğu muhtevain Rum’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde ten ürünlerine lezzet katan bu baharat takkadak takkadak her yemekte kullanılabilir. Baharatın muhtevaindeki esanslara bentlı olarak farklı hatimelara güzel gelebilmektedir. Bu açıdan muhtevaerik ve hammaddelere bakılırsa uzmanlardan dayak alarak ürünleri dağıtırken kullanım önerilerine uyabilirsiniz.
Evin gerçek direği olan baharat çeşitleri ve aş damı kullanımları, tamam orantıda ve tamam miktarda kullanıldığında her evetştan kullanıcıevet güzel gelebilir.
Olağandışı ve tarumar baharatlar
Sayısız baharat çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın cenahı esna karışım kuruluşsına mevla olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini kırmızııyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, çoğu kez birkaç baharatın ve bu baharatlara zevcelik eden aromatik otların karışımıdır. Nispeten pop olan bu karışımlar hem kılgısal hem bile lezzetli çözümlerdir. Popülerliği sebebiyle adından sık sık söylenti ettiren karışım ise Tuzot baharat çeşitleridir. Tuzot baharatını her türlü gödeş ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok elan fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her zaman cenahınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi çapkınca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin asıl maddesi kişniştir. Ancak birşunca farklı baharat muhtevaerir. Türk köftesine adını veren en gerçek maddelerden biri bile bu köfte çeşnisidir. Dolma evet da kebap kabilinden yiyeceklerde yaygın olarak kullanılan bu ürün sebebiyle hem damağınızda lezzet bırakan hoş bir deneyim evetşarsınız hem bile yiyecekleri elan hızlı sindirir ve katkısızlıklı bir kaşındırmak yersiniz. Bir sair tarumar baharat ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Lahikaşi tadı sebebiyle özellikle salatalar muhtevain uygundur. Ancak sumak baharatı çoğu kez salatalarda, çorbalarda veya ten yemeklerinde kullanılır. Hangi sutaşşların natürel özlerinde antioksidan muhtevaerdiğini kaygı ediyorsanız ürün bazında inceleyebilirsiniz.